Berber Paradoksu

Bir berber, bulunduğu köydeki erkeklerden, yalnızca kendi kendini traş edemeyen erkekleri traş ediyor. Berberi kim traş edecek?
Kendi kendine traş olsa; kendisini traş edebildiği için tanıma ters düşecek. Başkası traş etse; o kişi kendi kendine de traş olabiliyor demektir. (bkz Russel Paradoksu)

Yorumlar

stavgorin dedi ki…
berber traş olmaz çünkü kösedir
Adsız dedi ki…
kadinlar tas etmeyi bilen
Adsız dedi ki…
kadinlardan tras etmesini bilen mutlaka biri vardir
Adsız dedi ki…
a)berber köse
b)kadın
c)çocuktur
Adsız dedi ki…
nilüfer...
bence tıraş olmayan(kadın,çocuk)berberin tıraşını yapıyordur.
Adsız dedi ki…
sevgili ahmaklar;
bence bu soru çok basit,daha zor sorular hazırlayın be kardeşim.
Adsız dedi ki…
Yani çok klasik bir hatadır ve bir çok paradoks da buna benzer. Şöyle ki bir kere önümüzde 2 farklı uzay (küme) var. Biricide berber var ve bu herşeyden ayrı. İkincide köylüler var ki bu da ayrı bir küme... Zihin için her şey normal ve olağandır, bunları mantıksız bulmaz ilk başta... Ama maddi dünya zihnin her şartını yerine getiremediği için olay mantıksızlaşır yani paradoksa dönüşür diyebiliriz.
Adsız dedi ki…
Başkası traş etse; o kişi kendi kendine de traş olabiliyor demektir.. soruda gecen bu kısım hatalıdır. bu dogru olamaz çünkü berber baskasını traş ediyor. yukarıda ki tanıma gore baskısını tras eden kendini de ediyordur hatalı oluyor.. Sökeli
Adsız dedi ki…
kendi kendini traş eden berberi tras edemeyecek diye bişey yoktur.kendi kendine tras olur berberi de tras eder.
Adsız dedi ki…
berber taş olmasın uçlarından alsın:D
tabi ki de şakaydı. berber kadındır ya da ilk yorum ve ikici yoruda dediği gibi kösediiiiir
Adsız dedi ki…
yani bu biraz da şeye benzemiş gora filminde cem yılmaz jopon tercümana bıldırki hurmalar götümü tırmalar al çevir o zaman dedi ya hani sizde bu soruyu atarak alın uğraşınlan deyip sizi nsl kitledimcilik işin içinden çıkamazsınızcılık falan yaratıosunuz yani biras da çamur at izi kalsıncılık olmuyo böyle insan zekası ile uğraşmayın bereberin traş olma ihtiyacı soruda werilmiyo ki
belki saçını uzatıo belki kız belki kel dimi ama
Adsız dedi ki…
bence berber qendisini traş edecektir. çünqü berber köyde qendi qendini traş edemeyenleri ediyo... +berberde qendi qendini traş edemiceğine göre qendisi etçektir bunu da bilemeyene yuh yane
Adsız dedi ki…
Bu paradoksta hata vardır.Belki türkçeye çevrilirken biryerler yanlış çevrilmiş olabilir.Orjinalini okumak gerekir.
İlk cümleden köyde kendi kendini tıraş edebilen erkekler olduğu anlamı çıkıyor.Berber kendini tıraş edemeyen erkekleri tıraş ediyor.Kendini tıraş edebilenler zaten berbere ihtiyaç duymuyorlar.Şimdi bu kısımdan sonra berberi kim tıraş edecek diye bir soru sormuş ve 2 tane cevabı elemiş okuyanları çıkmaza sokmak istemiş heralde.İlkini anladık ama 2.si nin neden olamıyacağı saçmalık.Başkası traş etse demiş kendini de tıraş edebileceğinden cevap mantıksız olur demiş.Ama zaten köyde kendini tıraş edebilen erkeklerin var olduğunu biliyoruz.O yüzden o başkası kendini de tıraş edebilir.Eğer köydeki bütün erkekler kendi kendine tıraş olamasaydı soru mantıklı olurdu.Ki o zaman da cevap bir kadın olurdu.Çünkü açıklarken erkeklerden söz etmiş sadece kadınlarla ilgili bir şey dememiş.Bir kadın berberi tıraş edebilir sakıncası yoktur.Bir de verdiğiniz köse yanıtı doğru değildir tekrar düşününüz.Köse olsaydı böyle bir soru sormanın mantığı olmazdı.Soran kişi direk kim tıraş edecek demiş demekki saçı sakalı var ki kim edecek diye soruyor.Ayrıca kadınlar veya çocuklar tıraş olamazmı? Sakal olmasa bile saç tıraşı olurlar.
Adsız dedi ki…
berber kızdır.
Adsız dedi ki…
Dünyaca bilinen bir paradokstur. NSA dusunup sorulan bir soru : yani berber erkek oldugu ve sakalli oldugu farzedilir. Bu durumda paradoks ortaya cikar.

WRX.
Adsız dedi ki…
Yani tavuk, yumurta isine benzer.

WRX.
Adsız dedi ki…
e iyi o zaman onu traş edemeyeni traş etmez berber herkesi traş etmiyor ki kendi kendini edemeyenleri ediyor
Adsız dedi ki…
dfadasdas

Bu blogdaki popüler yayınlar