Buddha Rahipleri ve Şapkaları

Eşit derecede zeki oldukları bilinen 3 Buddha Rahibine 3'u kırmızı 2'si siyah
5 şapkanın rastgele 3'ü giydiriliyor... Rahiplerin hiçbirinin kendi
şapkasını görme ihtimali yok ve kendi başlarındaki şapkanın rengini
bilmeleri isteniyor... Şapkalarin giyilebileceği her turlu konfigürasyonda
rahiplerden en az biri kendi başındaki şapkanın rengini biliyor, nasıl?

Yorumlar

Adsız dedi ki…
hepsi kırmız derse, en az biri bilir
ayşegül dedi ki…
hepsi kırmızı derse biri bilir
Adsız dedi ki…
biri siyah ikisi kırmızı derse gene en az biri bilir bence
Adsız dedi ki…
2 sinde siyah varsa bunu gören 3. mutlaka kırmızıdır
Adsız dedi ki…
hangisinde siyah yoksa onda kırmızı vardır
Adsız dedi ki…
2 si siyah giyerse 1 taneside kesin kırmızı geyiyordur :D
Adsız dedi ki…
Kendi sapkasini gormeyip digerlerini gorebiliyor mu, toplam 5 sapkanin ikisinin siyah ve 3'unun kirmizi oldugundan haberdarlar mi? sorunun sorus sekli biraz eksik gibi.
Adsız dedi ki…
insan kendi giydiği şapkayı bilmiyosa rahipliği bırakmalı bence.tabiki hepsi kırmızı derse mutlaka doğru cevap veren en az bir rahip bulunur:)
Unknown dedi ki…
1. rahibin gözünden bakarsak
benim kafamdaki siyah olsaydı her ik rahipten biri kendi kafasındakini direk olrak bilecekti.
benim kafamdaki siyah olsaydı 2. rahip 1 siyah bir beyaz şapka görecek ve diyecekki benim kafamdaki de siyah olsaydı 3. rahip hemen kırmızı diye atlayacak madem üçüncü rahip cevap veremiyor benim kafamdaki kırmızı diyecektir.
ikinci ve üçüncü rahipler cevap veremdiğine göre 1. rahip benim şapkam kırmızı diyecek ve bilecektir.
biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
Adsız dedi ki…
3'u kırmızı 2 sı sıyah dır
Adsız dedi ki…
3'u sıyah 2 sı kırmızıdır
Adsız dedi ki…
rahipler katıldıgı konfıgurasyonda kendı sapkalarını gormuyolar fakat dıger rahıplerınkını goruyolarsa herkes kendı gıydıgı sapkayı bulabılır eger oole deılse ıclerınden bırı en az bı tane kırmızı gıyecek herkes kırmızı derse en az bırını bulmus olurlaar
Adsız dedi ki…
soru yanlış sorulmuş bu soruda ne şapkalar görünüyoru ne de rahipler başkasının şapkasını görebiliyoru..amaçç burada bir rahibin şapkasını bilmemesi için uğraşmak. böylece sonuçta başarısız olursanız aslında başarılı olmuş olursunuz. yani siz şapkalarını bilmemeleri için ne yapmaları gerek onu bi düşünün .mesela birinci siyah giydi, kırmızı tahmin etti. ikinci de siyah giydi kırmızı tahmin etti. 3. de kırmızı giymek zorunda kaldı ve diyelim ki tahmin olarak siyah dedi.

yani en az birinin kesin tahmin etme olasılığı bu soru şekline göre imkansız.
Adsız dedi ki…
3 kırmızı 2 siyah
zaten 3 rahip var otomatikman 1 tanesinin ki kırmızı takıcak hepsi kırmızı derse biri muhakkak bilecek
sevgi dedi ki…
soru yanlış sorulmus eksıkler var bu nedenle bircok cevap cıkabılır
Adsız dedi ki…
3 siyah 2kırmızı diyorum
Adsız dedi ki…
arkadaşlar hepiniz demişsiniz ki 2sinde siyah 1 inde kırmızı kesin diye.ama burada rasgele takıldığı söyleniyo ya hiç siyah yoksa yada sadece 1 tanesinde siyah varsa.bence soru yanlış
Adsız dedi ki…
offf iğrenç
Adsız dedi ki…
basit yaw
Adsız dedi ki…
karşısındaki rahiplerin başına bakar
Adsız dedi ki…
bu sorunun aslında birbirlerinin ne giydiğini görebiliyorlar.eğer öyle olursa 1. tahminde bulunan kişi diğer ikisinin siyah giymiş olduğunu görürse zaten tahmin eder ve sorun çözülür.fakat değilse doğal olarak tahmin edemediğini söyler.böylece kalan iki kişinin şapkalarının kırmızı ve siyah olduğu anlaşılır.sıra 2. tahminde bulunacak kişiye geldiğinde 3. kişinin şapkasına bakarak siyah görürse kendi renginin kırmızı olduğunu tahmin edebilir çünkü ikisinin de siyah giyme şansı 1. kişinin tahminde bulunamamsıyla kalmamıştır.ve yine bir kişi doğru tahminde bulunur ve sorun yine çözülür.fakat 3. kişinin şapkasının kırmızı olduğunu görürse bir tahminde bulunamaz.çünkü kendi şapkası siyah veya kırmızı olabilir.böylece sıra 3. kişiye gelir.ve 2. nin tahminde bulunamadığını gören bu kişi şapkasının kırmızı olduğunu kesin olarak bilebilir.
böylece her olasılıkta en az 1 kişi şapkasının doğru rengini bulmuş olur..
esinpiri dedi ki…
bukadar uzun açıklama yerine..

rahip iki renk olan şapkalardan birini giymiş olsa, diğer iki kişiden biri mutlaka"onda iki renkten biri var, dğeri de bende olsa bilinirdi" diye düşünüp bulurdu. bulunamadığına göre kendisi de onlarla aynı renk :)
Adsız dedi ki…
demek ki adamın kalp gözü açık :D
Bilâl dedi ki…
rahipler şapka takmazki :) dinen caiz deil
filozof dedi ki…
ümite katılıyorum
Adsız dedi ki…
kafasında kırmızı şapka olan rahip diğer rahiplerin kafasındaki şapkaları gördüğü için şöyle bir mantık yürütecektir çünkü dışarıda iki renkten şapka kalacak ve rahip atıyorum benim kafamdaki şapkanın rengi kırmızı diyecek ve açıklayacak diğer rahiplerin kafasında ki renklerin biri siyah biri kırmızı eğer benim kafamdaki şapkanın rengi siyah olsaydı diğer rahip ikimizin kafasındaki şapka renklerinin siyah olduğunu görecekti ve kendi kafasındaki şapkanın rengini söyleyecekti rahipler bunu söyleyemediği içinde ilk rahip kafasındaki şapkanın kırmızı olduğunu söyler aynı mantık diğer rahipler içinde geçerli çok zor değil soru biraz eksik olabilir ama rengi bulmak o kadarda zor değil... blue_1907

Bu blogdaki popüler yayınlar