Asal Sayı Teoremi?

2'den büyük bütün çift sayılar 2 asal sayının toplamıdır.

(Burada, asal sayıların kendisi ve 1 dışında başka hiçbir sayıya bölünemeyen sayı olduğunu ve 1'in asal sayı sayılmadığını hatırlatmakta yarar var)

Bu teori kanıtlanabilir mi?

Yorumlar

Adsız dedi ki…
tamamen yanlı bir teori en basitinden hangi iki asal sayının toplamı 4 ederki?
(1+3 diyemeyiz 1 asal sayı değildir)
Adsız dedi ki…
yakuba katılıyorum.
Adsız dedi ki…
1+3 ASALSAYI DEGİLDİR YAKUBAKATILIYORUM
Adsız dedi ki…
ne salakça bir cevap hah... hah...ha.
Adsız dedi ki…
hayır. Bunda demek istediği şudur aslında: 7 bir 5 ve 2 nin toplamı olan bir asal sayıdır. Burada 2 ve 5 de asal sayı olduğndan hepsi böylemidir demek istiyor. Değildir. En basitinden 3. Bir asal sayıdır ve sadece 2 ile 1 in toplamı ya da 3 ile 0 ın toplamı 3 ü verir ama 1 ya da 0 asal sayı değildir!!!
Adsız dedi ki…
2 + 2 = 4 tür.

Bu arada bu çoook uzun zamandır kanıtlanamayan vir kestrim
Unknown dedi ki…
kanıtlanamaz;çünkü 28 bir çift sayı ve 16 ve 12'nin toplamıdır.16 ve 12 de asal sayı olmadığına göre...
Adsız dedi ki…
2+2=4
3+3=6
5+3=8
5+5 veya 7+3=10
9+3=12
.
.
.
.
.

teori kanıtlanamaz belki ama doğru olduğu kabul edilebilir..
Adsız dedi ki…
yukarıda 7+5=12 olacak.. yanlış yazmışım..
Adsız dedi ki…
2+2=4
3+3=6
5+3=8
7+3=10
7+5=12
7+7=14
11+5=16
ve böyle gider
isteyen bir çift sayı verir sonra yazarım
Adsız dedi ki…
çok kötü bir oyun
Adsız dedi ki…
kesinlikle doğru bir teori arkadaşlar, ben yaklaşık 50 sayıyı kontrol ettim sağlamayan hiçbir değer yok, bu arada "hangi 2 sayının toplamı 4 eder ki" diye soru sormuş arkadaşlar, fakat orda 2 "farklı" asal sayı demiyor, 2 asal sayı diyor, 2+2 de geçerlidir, "ışıl" arkadaşım 28 için "17+11"'i denesen nasıl olur?
Adsız dedi ki…
Kesinlikle doğru bir teori. Öncelikle bir çift sayının elde edilmesi için ya Tek sayı + Tek sayı ya da çift + çift olması gerekir. 4 için 2+2 geçerlidir. Diğer tüm çift sayılar için de tek +tek koşulu sağlanır. Örneğin aklınızdan bir sayı deneyin meela 98 olsun. Biz bunu 2 tane tek sayının toplamı şeklinde yazabiliriz hem de asal olur o sayılar. Yani 93+5 şeklinde olabilir. Yani teori doğrudur kesinlikle
Adsız dedi ki…
arkadaşlar örneğin 10 5+5 5 asaldır. yada 12 7+5 7de 5de asaldır. sadece bir sayıyı demiyor. istediğiniz sayıyı seçin. yani sadece 18 ise 6+6 olmayacak işte 11 ve 7 olabilir cümle doğrudur
Adsız dedi ki…
normalite 93 asal değildir.
bu şekilde yani deneme yanıma yoluyla isterseniz milyon tane doğru işlem bulun ama yine de bu teorem ispatlanmış sayılmaz.bu yöntemle sonsuz tane sayıyı işleme tabi tutmanız gerekir.bu da imkansızdır tabiki.zaten soru "kanıtlanabilir mi" şeklindedir.uzun yıllardır bu teorem ispatlananamıştır zaten..
Unknown dedi ki…
evtt arkadaşımız 91+7 demek istedi heralde, küçük hesap yanlışları önemsiz fakat halaa ispatlanamayan bir teoriyi buraya zeka sorusu olarak koymalarıda ayrı bi enteresan :)
Adsız dedi ki…
zor bi soru deneme yanilma yontemiyle ispatlanamaz ama dogru gibi doruyo
Adsız dedi ki…
kesinlikle evet
çünkü 2 den büyük bütün asal sayılar tektir, 2 tek asal sayının toplamı her zaman çifttir
Adsız dedi ki…
bence kanıtlanamaz çünkü burda toplama işlemi var sonsuzu toplayamacağımıza göre
Adsız dedi ki…
valla ispatlanabilir çünkü zaten herşeyi 1 karıştırıyor
Adsız dedi ki…
isimsize katılıyorum
Adsız dedi ki…
çünkü bütün sayılar bire bölünebiliyor ama 1 başkasına bölünemiyor yaaaaaaaaaaa
Adsız dedi ki…
aman bee ben ne anlayam zkadan mantıktan giin başkasına sorun sivri zekalar
Adsız dedi ki…
resimler süper ama soru nerede bu arada tatlı cadıya selamlar kendileri sınıf arkadaşım olur
Adsız dedi ki…
tamam arkadaşlar hepiniz haklısınız gerıler....
Adsız dedi ki…
abi yorumlarınızı hiç düşünmeden yapıyosunuz mesela ışıl denilen kişi 16+12 yi örnek vermiş hiç düşünemedinizmi 11+17 yi veya bazıları 1+3 olmaz demişler veya ikisi çift sayı eder i asal sayı olarak anlayanlar var baya bi şaşırdım peki 2+2 kaç soruyorum kesin doğru bir teori doğrudur ama kanıtlanamaz.
Adsız dedi ki…
kanıtlanamaz;çünkü 28 bir çift sayı ve 16 ve 12'nin toplamıdır.16 ve 12 de asal sayı olmadığına göre...

08 Aralık 2007 Cumartesi 11:52

isıl iyide 23+5=28 23 ile 5 asal sayıdır ?
Adsız dedi ki…
tamamen doru bi teoriş !! buna inanmaynda sLktı rkusura bakmyhn !!! çnk 2 dn buyuk butun asal sayıların !!7 milYn 816 bN 230 rkmDn olusuYor!!!tk ollduu kanıt
Lndı tek+tek=çift o zmAn n'oldu 1 mily-N $ mı kzNdım çnk bu bi mılnYm problmı ! onLrı çöZünede 1 miln $ veriyoLr ki bu h:LA çözmLnenemŞ bi soRu !!
Adsız dedi ki…
böyle bişey kanıtlanamaz çünkü olay sonsuza gider
Adsız dedi ki…
ii de 91 de asal sayı değildir! 7 . 13 = 91
Adsız dedi ki…
Bu benim ikinci yorumum siz soruyu yanlış anlıyorsunuz. 2+2 4 eder. ikiden büyük asal sayıların toplamı bir çift sayı eder demiyo buRADA hata var işte sizde istediğiniz sayıları deneyin ve saçma sapan yorumlar yapmayın soruyu anlayın bu teori doğrudur ama sayılar sonsuza kadar gider.
Adsız dedi ki…
2+2=4
3+3=6
3+5=8
5+5=10
5+7=12
7+7=14
3+13=16
....
Adsız dedi ki…
toplam 6 çocuğu var çünkü 2 kişi hariç diyor ve kızıl şarışın ve kumral toplamları 5
Adsız dedi ki…
pardon 5 çocuklarıvar
Adsız dedi ki…
Kanıtlanamaz! birkaç asal sayıyı test etmekle teoriyi kanıtlayamazsın.Sonsuz tane asal sayı var belki çok büyük sayılarda bu method işe yaramıyordur.Bilgisayarlarla ne kadar deneseler bile sonuca ulaşamazlar.Herzaman daha büyük sayılar olacaktır.Bütün çift sayılar diyor.Kanıtlayabilmen için formulize etmen gerekir.Asal sayıları formülize edemezsin.Orantılı artmıyor ki bu sayılar.Ama yine de bir uğraşıyım bakiyim.
çift sayılar =2n desek
2n = n + n = (n+x)+(n-x) n+x ve n-x asal sayı olmalıdır bu koşula göre.Demekki bu iki asal sayının aritmatik ortalaması bir tam sayı olmalıdır.2 ile herhangi bir asal sayı(2 hariç) çifti hariç bütün asal sayı çiftlerinin aritmatik ortalaması tamsayıdır.Ama "n"'in her değeri 2 asal sayının aritmatik ortalamasımıdır bilemem.Yani en başa döndük.Goldbach'ın bu hipotezi günümüzde halen kanıtlanamamıştır.Boşuna kendinizi yormayın.Ek bilgi :Goldbach'ın hipotezi 3'ten büyük her çift doğal sayının iki asal sayının toplamı olarak ifade edilebileceğini öne sürer. Faber and Faber adlı yayın şirketi bu sanının doğru olduğunu 20 Mart 2000 ve 20 Mart 2002 arasındaki 2 yıllık sürede kanıtlayabilecek ilk kişiye 1.000.000 Amerıkan doları ödül vaadetmiştir, fakat sanı halen ispatsız olduğu üzere bu ödülü de kazanan olmamıştır.
Bu adamın buna benzer bir hipotezi daha var ama onu düşünürken 1'in asal sayı oldupunu da hesaba katmıştır.O yüzden diğer hipotez bunun kadar güçlü değildir.
Adsız dedi ki…
yaaa ben 58 sayı üzerinde denedim walla hepsi tuttu hayır diyenlerin hepsi gerri ben asla yanılmam birsürü matematik başarılarım varrrrr
Adsız dedi ki…
asal sayı teorisidir önce düşündüm öyle buldum.............
Adsız dedi ki…
2+2=4
3+3=6
5+3=8
5+5=10
5+7=12
7+7=14
9+7=16
9+9=18
13+7=20
13+9=22
13+11=24
13+13=26
17+11=28
17+13=30
bu iş bitmez sonsuza kadar gider.üsttekilerin bile devamı vardır.bence kanıtlanır.mesela l9+23=32'dir
Adsız dedi ki…
9 asal sayı değildir!!!3*3=?
Adsız dedi ki…
Bu teori gayet doğrudur.Euler tarafından kanıtlanmıştır.arşaştırma yapacak olursanız bulursunuz
Adsız dedi ki…
arka arkaya kaç sayı çarpanlarına ayrılabilir. istıgınız herhangı bır çift sayıdan 3-5-7 gibi ufak bır asal sayıyı cıkardıgınızda kesınlıkle asal sayıya ulasabılırsınız...

1500 = 1493+7 gibi...
Adsız dedi ki…
teori doğrudur çünkü; 2 hariç bütün asal sayılar tektir ve tek sayı ile tek sayıyı tplarsanız sonuç çift olur.
Adsız dedi ki…
belki birkaç asal sayıyı denemekle teoriyi kanıtlayamazsan,matematik de kanıtsızlıktan ibarettir,kanıtlama çabaları sonsuza ulamşamıştır çünkü,sozsuzla hiçbir zaman oynanılmamıştır,matematik sonsuzu kabul ederek teorilere dayandırılmış ve kullandığımız doğrular kanıtlanmış çerçevesinde bakılarak kullanılmıştır.buna göre teori doğrudur..
Adsız dedi ki…
matematikte goldbach kestirimi olarak biliniyor.Goldbach Euler'e yazdığı mektupta '2’den büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamı şeklinde ifade edilebilir”
önermesinin, ya doğru olduğunu ispatlamasını ya da bunu sağlamayan bir örnek göstererek yanlış olduğunu ispatlamasını istemiştir.''hala kanıtlanamamasına rağmen bazı büyük sayılara kadar denemeler yapılmıştır.Ama sonuçta ortaya okadar büyük sayılar çıkmıştır ki sayıları kontrol etmek mümkün olmamıştır
Adsız dedi ki…
oturmuşlar (sonsuz olan sayıların sonuna ulaşamayacaklarını bildiklerinden) tek olmak zorunda olan iki asal sayının toplamının çift olamayabilecegini ispatlamaya calısıyorlar insan beynini yoksaymaktan başka birşey degil bu. resmen düşünerek, fikir yürüterek dogruya ulaşmanın imkansız oldugunu söylüyorlar. bu insanlar tanrıya da inanmazlar herkesin işte böyle su götürmez gerçeklerin bile (sonuca ulaşılamayacak dahi olsa) sorgulanması kabul edilmemesi gerektigini savunurlar.
Adsız dedi ki…
ya ne çok embesil var.hayatında iki tane matematiki ile ilgili kitap okumamışlar yorum yazılar.4=1+3 diyen moloz var.4=2+2 yi düşünemiyor herhalde.ya bunun adı GOLDBACH SANISI.adı üzerinde goldbach bunun böyle olduğunu düşünüyor ama ispatlayamamış.Ve halen ispatlanamamış.Matematiksel ispatlar öyle üç tane eşitliklik elde edildikten sonra 'oh be ispatladım' denemez.Söylentiye göre golbach bu sanısını ölmeden önce fasulyeler yardımıyla ispatlamış ama tam olarak bilmiyorum....
Adsız dedi ki…
yanlız soru kökü dikkat istiyo arkadaşlar
bütün hepsi doğru olabilir sabaha yada akşama kadar uğraşın bu teori geçersizdir.çünkü;2'DEN BÜYÜK diyor çift sayı diyor 4'te bir çift sayıdırve 2'DEN BÜYÜK olan iki asal sayının toplamı 4 etmiyor uğraşan arkadaşlara duyrulur...
Adsız dedi ki…
lolarkadaşlar bulan banada versin yada 6 trilyon veren bi kurum var asal sayıların teoremini bulun 6 trilyon verolarr
Adsız dedi ki…
arkadaşlar burada ispatlanamamış bi teoriyi sormuş arkadaşımız,ama sonuçta matematik bi teoriler dünyası benim kişisel görüşüm (öklid yardımıyla:))Sonsuz çoklukta asal sayı vardır teorisine dayanarak arkadaşımızın teorisini sanırım ispatlarız...yani 2 tane sonsuz çoklukta asal sayının toplamı bir çift sayı vereceğini biliyoruz bence teorinin ispatı bulunabilir ama biraz daha profosyenelce düşünüp matematik dünyasında rüyalar kurarak:)birisi 6 trilyonmu dedi:):):)
Adsız dedi ki…
doğrudur söyleki:
2+2=4
3+3=6
5+3=8,,, saglıoyr hepsini
Adsız dedi ki…
sonsuzcuncu sayı bilinmediğine göre teori ispatlanamaz
:)..............???.......!!!.............
Adsız dedi ki…
ben bu teoreme katılıyorum hem
2+2=4
sonuçta herhangi iki asal sayı yı seçmeyecekmiyiz
Adsız dedi ki…
dogrudur asal sayılar tektir bu yüzden tekle tek sayının toplamı çift olaaktır bu yüzden bu teori doğru cwp veren arkadaşlar soruyu tam anlamamışlar galiba
Adsız dedi ki…
yakup'a katılıyorum 1 asal sayı değil biz daha matematikte yeni gördük doğru kabul edilemez 2 den buyük olcak 3+1 oluyo 1 deasal değil
Yakup Yunus dedi ki…
ben yakup kaya'ya katılmıyorum 4 2 ve 2'nin toplamıdır bu iki sayı da asaldır
"2 asal sayıdır"
"2 asal sayıdır"
"2 asal sayıdır"
"2 asal sayıdır"
"2 asal sayıdır"
"2 asal sayıdır"
"2 asal sayıdır"
Yakup Yunus dedi ki…
ışıl arkadaşımız teori'yi yanlış anladı tamam 28=16+12'ye eşit fakat bu teori 28'i iki asal sayının toplamı şeklinde yazabileceğimizi söylüyo ki bu da doğru:(nasıl mı)

28=11+17
Adsız dedi ki…
yaralı.....
arakadaşlar soru net ve dogrudur.yani teorem dogrudur fakat bu teoremin isbatı gerekiyor.o nun içinde buna ayit bir formül bulmamız isteniyor aslında.hem ödüllüde.bi söylentiye göre bu sorunun formülü bulunmuş hemde 1 kilo fasulye ile şaka deil gerçek,tanelerinden yararlanmış sayı amaçlı.buldugu gün ölmüş derler.ama bizi ilgilendiren görünüşte dogru olan ki bana göre dogru bu teoriyi formüle dönüştürüp ispatlamak.
Adsız dedi ki…
"Kanitlanabilir mi? " konusuna deyinen arkadas dogru cevabi bulmustur. Kanitlanabilirlikte bir algoritmadan gecek, 1 milyona kadar oldu diye iki milyona kadar olucak diye bir kaide yok.

Algoritmasi varsa kanitlanmis olur.Yoksa kanitlanabilirligi belli olmamis olur .

WRX.
Adsız dedi ki…
Christian Goldbach (1690 ; 1764)'in ortaya koydugu bir sorudur. Bugune kadar ispati bulunmamis, hevesli ve gayretlilere duyrulur.

Bilgisayarlar sayesinde 3x10üssü17 sayisina kadar dogru oldugu bulunmustur.

Para ödülü ise Nisan 2002 tarihine kadardi. : ) Ne kadar mi? 1 milyon dolar : (

Kaynak : vikipedia

WRX.
Adsız dedi ki…
s.a
millet teori örnekle kanıtlanmaz istediğiniz kadar örnek werin bu teoremin kanıtını olusturmaz.ewet doğrudur bu teorem ama sezgisellikten ileri gitmiyor bu doğruluk,çünkü bilindiği üzre sonsuz sayıda çift sayı war.ıspat yapılacaksa hepsi üzerinde gecerli olarak yapılmalı aksi halde örneklemeden ileri gidemez we dolayısıyla ıspat yapılmış sayılamaz.Allaha emanet olun..bu arada bu teoremi konu alan bi film war kapan diye izlemenizi tawsiye ederim ama cok hızlı gelişiyor olaylar..bay bay...
Black_Eyes dedi ki…
teori doğrudur.
pegasus dedi ki…
bir kere 4 ü 4=2+2 şeklinde yazılır.
bu kesinlikle doğru bir hipotezdir.çünkü asal saylar 2 hariç hepsi tektir.2 adet tek sayıyı topladığımızda ise sonyç daima çift olur.bunun nesinin yüzyılardır ispatlayamamışlar anlamadım gititi. vay salaklar vay.
sibel dedi ki…
kanıtlanamaz 4 1+3 olur bırde asal değildir artık sacmalanıyo yaw
Adsız dedi ki…
ama unutlmamalı 4= 2+2 dir aynı zamanda tamamen doğru mesela 6 2+2+2 aslında doğru olmak zorunda tüm çift sayıların 2nin katı olsupundan hepsini 2+2+2....+2 şeklinde yazarız bu nedenle tüm çift saayıların asal toıplamları vardır diyebiliriz
Adsız dedi ki…
ihya - 18 Ocak 2008 Cuma 03:20
arka arkaya kaç sayı çarpanlarına ayrılabilir. istıgınız herhangı bır çift sayıdan 3-5-7 gibi ufak bır asal sayıyı cıkardıgınızda kesınlıkle asal sayıya ulasabılırsınız...

1500 = 1493+7 gibi...
Cevap
Ne yani 18 den 3 çıkarsam sonuç olan 15 asalmı sence
Adsız dedi ki…
bu matematigin kanitlanamamis teorilerindendir. ama kesinlikle dogrudur.
Adsız dedi ki…
kesinlikle doğrudur çünkü ilk başta asal sayıların kuralı kendisine ve 1 e bölünüo toplama veya çarpmayla alakası yoq 1 asal sayı diildir çünkü her sayı 1 e bölünür
Adsız dedi ki…
kanıtlanırsa buraya sığmaz heralde.
Adsız dedi ki…
arkadaşlar sayılar sonsuz olduğu için bu teori yanlıştır yada geçersizdir diyemeyiz.çünkü biz insanlarda sonsuz bir ahiret yaşamı için çalışıyoruz. kanıtlayamıyoruz sonsuzu ama var olduğunu kabul ediyoruz.bence bu teori doğrudur.ama ispatı yoktur.
Adsız dedi ki…
BİR TEOREME GÖRE n(karesi)+n+41 SAYISI ASAL BİR SAYIDIR..,
DOĞRU BİR ÖNERME AMA BU ÖNERMEYİ YANLIŞ YAPAN POZİTİF TAM SAYI VARSA BU DEĞERİ ARIYORUM?????????????????????????????????????
korcan karaokçu dedi ki…
credleofnezi;
331 sayısı sağlamıyor
331^2+331+41=109933 bu da asal değil,ama kabul etmeliyim bayağı bir heyecanlandım :D iyi denemeydi...

Bu blogdaki popüler yayınlar