Satranç Sorusu - Sanner-StBonnet, Pau 1969

Yorumlar

özgünior dedi ki…
en üstteki siyah kale yanındaki (sağ) siyah kaleyi alırsa mat eder...
özgünior dedi ki…
pardon en üstteki beyaz kale
Unknown dedi ki…
Ewt "Özgünior" a katılıyorum ve bir ilke imza atıyorum ilk defa bir satranç sorusunu çözdüm :D
free_brain_dom dedi ki…
mat olması için once şah cekilmesi gerekir.ve sadece iki oalsılık wardır şah cekmek için.
1.vezir sag caprazındaki beyaz kaleyi yer.(siyah şah beyaz veziri yer mat olmaz.)
2.sizin dediginiz gibi enustteki byeaz kale dogrultusunudaki siyah kaleyi yer.(siyah at beyaz kaleyi yer yine olmaz)
Adsız dedi ki…
bu soruda bir hamlede mat olması imkansız!Boşuna düşünmeyin!
Adsız dedi ki…
beyaz oynar kazanırmış hadi ordan beee
Adsız dedi ki…
Güzel bir soru.Yorum yazan arkadaşlar da bilirler ki satraç tek hamleden ziyade daha çok sayıda seri hamleler görebilme oyunudur.Beyaz vezirle atı alarak feda ile hamleyi başlatır(siyah fedayı kabul etmek zorundadır.aksi halde daha çok zarar eder) ve sonunda bir kale üstünlük elde eder. Bu durum oyunu kazanması için yeterlidir.
Adsız dedi ki…
Güzel bir soru.Yorum yazan arkadaşlar da bilirler ki satranç tek hamleden ziyade daha çok sayıda seri hamleler görebilme oyunudur.Beyaz vezirle atı alarak feda ile hamleyi başlatır(siyah fedayı kabul etmek zorundadır.aksi halde daha çok zarar eder) ve sonunda bir kale üstünlük elde eder. Bu durum oyunu kazanması için yeterlidir.
Adsız dedi ki…
arkadaşlar zaten tek hamlede mat edilcek demiyor kazanıcak dyor soruda.Beyaz kazanacak hamleyi yapçak ve ilerleyen hamlelerde mat olucak yani o hamleden snra yapılacak hamlelerde mat engellenemez bi hamle yapçaksınız.

Buna göre;

-e6 vezir e7deki piyonu yer.f7deki siyah kale vezri yer.e1deki beyaz kale siyah kaleyi yer.Bundan snra e8deki siyah kale açmaza alınır.Ve kaleyi yiyemez.Siyahın yapacağı hiçbir hamle matı önleymz sadce geciktirir.Daha snra c8deki beyaz kale siyah kaleyi yer bu durumda siyah atla kaleyi yemek zorunda kaleyi yedkten snra e7 deki kale e8 e gelerek şah çeker ve MAT olur.
Adsız dedi ki…
Vxf6 - kaleyle veziri alırsa 2 hamle sonra mat olur, diğer durumlarda 1 =)
Adsız dedi ki…
hatalısın yanlış düşünüyorsun.sen vezirle piyonunu yedikten sonra o kaleyle senin vezirini yiyor.sende e1 deki kalenle onun e7 deki kalesini yiyorsun.bu durumda hamle sırası siyahta. e8 deki siyah kale senin c8 deki kaleni yer ve mattan kurtulur.daha sonra siyah,vezir ve c8 deki kalesiyle gelip seni mat eder... yani beyaz kazanamaz.
Adsız dedi ki…
arkadaşlar her zaman bir hamlede matı aramayın. önemli olan mat'a giden yolda can alıcı hamleyi görebilmek. ondan sonrası zaten çorap söküğü gibi geliyor.
*** kesin çözüm ***
burada önce vezirle atı yeriz sonraki hamlede ise kale ile kaleyi yeriz mat ederiz. yani vezir ile atı yedikten sonra siyahın kurtuluşu yok ...
Adsız dedi ki…
"arkadaşlar her zaman bir hamlede matı aramayın. önemli olan mat'a giden yolda can alıcı hamleyi görebilmek. ondan sonrası zaten çorap söküğü gibi geliyor.
*** kesin çözüm ***
burada önce vezirle atı yeriz sonraki hamlede ise kale ile kaleyi yeriz mat ederiz. yani vezir ile atı yedikten sonra siyahın kurtuluşu yok ..."
doğru dedin kardeş

Bu blogdaki popüler yayınlar