Satranç Tahtası üzerine Paralar?

Her bir karesinin kenar uzunluğu 3 cm. olan bir satranç tahtasına çapı 3 cm. olan madeni paralardan üstüste koymamak ve satranç tahtası sınırlarını aşmamak şartı ile maksimum kaç adet yerleştirilebilir.


Not: 64 değil...

Yorumlar

Adsız dedi ki…
32 olabilir diye düşünüyorum
Adsız dedi ki…
şahıs arkadaşım bir kerem en fazla diye soruyo.64 direkman cepte
Adsız dedi ki…
Ya soruda birçok eksiklik var.5 paranın ortasına(üst) koyacağımız para üst üsteye mi giriyo?
Adsız dedi ki…
Birşey söyleyecem biz bu paraları dik bir biçimde koyarsak da tahtayı doldururuz ve bayağı çok para dizmiş oluruz
Adsız dedi ki…
Bence önce 64 tane parayı yatay olarak dizeriz.(64)

Daha sonra 4 paranın içinde 3 cm'lik bir boşluk oluyo oralara da bir parayı dik olarak yerleştiririz.(49)

Sonuçta 64+49'dan 113 tane para yerleştirmiş oluruz.
Adsız dedi ki…
öncelikle sualin bir zeka sorusundan çok klasik bir geometri sorusu olduğunu belirtmeliyim çözümde ilk olarak karenin alanı bulunur o da 5.76 metre karedır daha sonra bir madeni paranın alanı bulunur o da 3.14(pi sayısı)/160 dir. elde edilen veriler oranlandiğinda cevap 307 çıkar
Adsız dedi ki…
Son yorumu yazan arkadaş nasıl 307'adet para sığdıracan bize mantıken açıklasana,alandan yaparsak hatalı sonuca ulaşırsın.

oo
oo <--şunları 4 adet para olarak düşünürsen şu araya para sığmaz ama senin çözümünde ,bir kaç tane o alana sığan paralar da var.
Adsız dedi ki…
hem de senin yaptığın yolda sonuç 293... gibi birşey çıkıyo.
Adsız dedi ki…
Oncellikle Yakub arkadasin dedigine katiliyor : 64+49 = 113

307 cevabina gelince paralarin kirilmasi gerekiyor,paralarin belli bir yuzolcumu oldugu belli , fakat bu yuzolcumu farkli sekillere sokamiyoruz. Bence cevap 113.

WRX
Adsız dedi ki…
WRX adlı arkadaş saol katıldığın için senle belki başka alanlarda görüşebiliriz.Msn'imi veriyim:

jacobjunus@hotmail.com
Adsız dedi ki…
Ben 113 dedim Yabup gibi , fakat paralarin kalinligina bagli aslinda.
Hepsini dik koyacaksak, bayagi bir para gerekecek.

Mesela 0,3 cm ise 1 kareye 10 tane, 64 kareye 640 tane olur ki bu parayi kareyi ortalayip koydugumuzdur, sinirdan baslatsak, obur uca da bir sira daha koyabiliriz, yani 650 de olabilir.

Dik veya yamuk koymak yasak ise , 64 degil demis ama, 64'ten fazla da zor olur.

Neyse de.

WRX
woraxe@gmail.com
Adsız dedi ki…
Ben de senin gibi başta düşündüm WRX ama hem kalınlığı vermediler.Hem de paraları dik olarak dizersek yerlerinde tam durmazlar diye onu hesaba katmadım.
Neyse ben eklerim seni:D
Adsız dedi ki…
e-maildir, msn degil. WRX.
Adsız dedi ki…
Selamlar , yine merak eden arkadaşlar için doğru cevabı vereyim ben.

normalde her kareye bir tane madeni para koyarsak toplam 64 para gibi görünüyor ama aslında daha fazla konabilir tabiiki, ama bu fazlalık da yüzküsürlü yada üçyüzlü bir sayı değil.Öyle parayı dik falan koyacaksak uygun titreşimsiz ortamda 1000e yakın para koyabilirsiniz zaten , ama bu soru saçmalama yada hayal gücünü geliştirme sorusu olmadığı gibi bir zeka ve matematik sorusudur.

Şimdi gelelim DOĞRU CEVAPA ;

68 : ALTMIŞSEKİZ ADET PARAYI YATAY OLARAK SATRANÇ TAHTASININ ÜZERİNE SINIRLARI AŞMADAN ANCAK DİZEBİLİRSİNİZ.

Nasıl? Şöyle ki;

ilk satır karelere 8 tane diziniz; ikinci sıraya gelince paraları hemen altına değilde yarım sıra kaydırarak üstteki 8 paranın birleşim yerlerine üç dairesel kümenin keşişimi gibi diziniz ki buda 2. satır da 7 para olacağı anlamına gelir. Burada 16 adet dizebileceğimiz iki satıra 15 tane dizerek aptallık yaptık gibi görünsede aslında biz satır sayısını artırmış olduk.

Nasıl mı? Şöyle ;

2. satırı üstteki satırın ara kısımlarına yerleştşrdşğimiz zaman iki satır ayüksekliği 1.75 br satır yükseklik oranına dönüşür ki buda toplam satranç tahtası yüksekliğinde bize bir satır kazandırır.

Böylece 9 satırımız oluşur ama her satır 8 adet paralı olmaz tek sayılı satırlar 8 paralı, çift sayılı satırlar ise 7 paralı olur.
BUDA TOLAMDA = 68 adet para eder.

TEŞEKKÜRLER. GÜZEL SORU İDİ.

not : geometriden çakanlar üç eşit ve kenarlarından çakışık dairenin merkez noktalarını birleştirerek orada oluşan eşkenar üçgeni sorgulasınlar. tüyo.
Adsız dedi ki…
nihayet birisi doğru cevap vermiş bugün. ayıptır sölemesi tüm yorumları okuyana kadar cevap vermek istemedim. ve nasıl olursa dik koyarız veya kalınlık tartışmaları yapılır anlayamadım. zaten kalınlık hesaba dahil olsa dik koyulabilse binlerce para dizilir. tabiki son arkadaşın verdiği cevap doğrudur ve gayet net bi şekilde anlatmıştır. soruyu soranı da cevabı bulanı da yorum yapıp üzerine düşünenleri de tebrik ederim. saygılar Tarık Adana
Yakup Yamantürk dedi ki…
Son yazan kardeşim bize soruda yatay koyma gibi bir şart verilmemiş,yalnızca üst üste dizmek yasak demiş.Benim kullandığım yolda para kalınlığını da hesaba katmıyoruz.Ben şiddetle cevap 113 diyorum.Tabii tam olarak anlaşılamayan soruyu anlaşılır hale getirmezseniz.
Adsız dedi ki…
16 tane bir dairein capı 6 cm yani bir daire icin 4 kare gerek 64 tane kare olduguna göre 64:4=16
4550 dedi ki…
arkadaşım dik nası koyacan satranç tahtasının içinemi sokucan paraları?

Bu blogdaki popüler yayınlar