Kayıtlar
Ekim, 2007 tarihine ait yayınlar gösteriliyor
Doğru Parçası Paradoksu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Önce doğru parçasının tarifini yapalım: Doğru Parçası: Başlangıcı ve sonu olan ve sonsuz adet noktadan oluşan doğru. Pekiyi nokta nedir? Nokta: Kalemin kağıda bıraktığı en küçük iz veya belirti.Malûmdur ki noktanın boyutu yoktur. O halde dikkat. Paradoks başlıyor: Noktanın boyutu olmadığına göre iki noktanın yanyana gelmesi birşey ifade etmez. 100 nokta veya 1 milyar nokta da yanyana geldiğinde herhangi bir şekil oluşturmaz.( Çünkü şekil oluşturması için gerekli olan boyut özelliğini sağlamıyor) Bu şuna benzer ki; sıfır ile sıfırın toplamı yine sıfırdır. Milyarlarca sıfırı toplasak 'yarım' dahi etmez. O halde doğrunun tanımında bir hata var. Çünkü sonsuz adet noktanın yanyana gelmesi birşey ifade etmez! Noktanın çok çok az da olsa boyutu olduğunu kabul etmemiz gerekir. Bu sefer de noktanın tarifi hatalı olur. Noktayı boyutlu kabul edelim. Karşımıza bir paradoks daha çıkar; doğru parçasında sonsuz adet nokta olduğuna göre doğru parçasının da uzunluğu sonsuz...
Cantor Paradoksu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
George Cantor'a göre bir kümenin alt kümelerinin eleman sayısı, asıl kümeden daha fazladır. Ancak bu kaide, "Bütün kümelerin kümesi" için de geçerli midir? "Bütün kümelerin kümesi", X olsun. Öyle ise her alt kümesi kendisinin elemanıdır. X'in "Alt kümeleri kümesi" de X'in alt kümesidir. Yani: 2ª Ì X (2 üzeri a, alt küme X) dir. Buradan şunu yazabiliriz: card(2ª) kucukesit.jpg (764 bytes) card(a)................1 Çünkü alt kümelerin kardinali asıl kümelerden küçüktür veya eşittir. Ancak Cantor Teoremine göre: card(2ª) > card(a)...................2 olmalıdır. 1 ve 2 çelişmektedir.
Bütün Sayılar Eşittir Paradoksu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
a ve b birbirinden farklı herhangi iki tamsayı ve c de bunların farkı olsun: a-b=c (a-b)(a-b)=c.(a-b)..............................her iki tarafı (a-b) ile çarptık. a²-2ab+b²=ac-bc...............................parantezleri açtık. a²-2ab+b²-ac=-bc.............................ac yi sol tarafa attık. a²-2ab-ac=-bc-b²...............................b² yi sağ tarafa attık. a²-ab-ac=ab-bc-b².............................2ab nin birini sağ tarafa geçirdik. a(a-b-c)=b(a-b-c)..............................a ve b parantezine aldık. a=b....................................................(a-b-c) ler sadeleşti. (2+2=5 Paradoksunun benzeri)
Karışık bir Hesap
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
İki çocuk ayrı ayrı kalem satmaktadırlar. Her ikisinin de 30'ar tane kalemi vardır. Biri, 3 kalemi 10 TL'ye; diğeri de 2 kalemi 10 TL'ye vermektedir. İlki 30 kalemden 100 TL, diğeri de 150 TL kazanır. ( Toplam 250 TL.) Ertesi gün yine 30'ar kalemle evlerinden çıkarlar. Yolda karşılaştıklarında biri diğerine der ki: -"Gel seninle ortak olalım. 60 (30+30) kalemin 5 (2+3) tanesini 20 (10+10)TL'ye satalım. Kazandığımız parayı da paylaşırız. Basit bir hesapla 60 kalemden 240 TL kazanırlar. Yani: 5 Kalem...............20 TL ise 60 Kalem..............x TL'dir. Buradan; x=(60.20)/5= 240 TL question.gif (8366 bytes)Çocuklar, ayrı ayrı satış yaptıklarında toplam 250 TL kazanıyorlardı. Beraber sattıklarında neden 10 TL zarar ettiler?
Hempel Paradoksu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Carl Hempel'e göre "Bütün kuzgunlar siyahtır!" Bu önermeyi iki şekilde ispatlayabiliriz: a) Çok sayıda kuzgun görüp, hepsinin de siyah olduğunu tesbit ederek, b) Siyah olmayan şeylerin, aynı zamanda kuzgun da olmadığını görerek. Bilinen şu ki çok sayıda siyah kuzgun ve yine çok sayıda siyah olmayan, aynı zamanda kuzgun da olmayan cisim vardır. Siyah olmayan tüm cisimler incelenmeden bu fikre varamayız. Kırmızı cisimler için bu uygulama yapılmamışsa "bazı kuzgunlar kırmızı " da olabilir. Bu sebeplerden Hempel paradoksu, "Tümevarım" ın itibarını sarsmıştır.
Russel Paradoksu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
1970 yılında 98 yaşında ölen Bertrand RUSSEL'ın çok bilinen paradoksu: "Bir odada papa ve ben varım. Odada kaç kişiyiz?" Cevap: "Bir kişiyiz. Çünkü ben, aynı zamanda papayım" Russel'ın "Kümeler" Paradoksu: Russel'a göre iki çeşit küme var: a) Kendisinin elemanı olan(ihtiva eden) kümeler. b) Kendisinin elemanı olmayan kümeler. Şimdi, "Kendisinin elemanı olmayan kümeler"in kümesine 'X' diyelim. X, kendisinin elemanı mıdır?
Euplides veya Kum Yığını Paradoksu
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Euplides, hiçbir zaman bir "kum yığını" oluşturulamayacağını iddia etmiştir. Çünkü bir kum tanesi, "yığın" değildir. Yanına bir tane daha koyarsak yine yığın oluşmaz. "Kum yığını" olmayan birşeyin yanına (veya üzerine) kum tanesi koymakla yığın elde edemeyeceğimize göre Hiçbir zaman "kum yığını" oluşturamayız. Daha açık bir deyişle: Kabul edelim ki birer birer kum tanelerini biraraya getirelim. Hangi merhaleden sonra kumlar "yığın" oluşturur? Diyelim ki 'bir milyon' adet kum tanesi, bir yığın oluştursun. Dokuzyüz doksandokuzbin dokuzyüz doksandokuzu "kum yığını" kabul edilmeyecek mi? Edersek "1" eksiği de yığın olmaz mı? Yani hangi aşama bizim için "yığın" anlamına gelir?
İntihar Eden Rahipler...
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Bir çok rahibin yaşadığı bir manastırda, ölümcül bir hastalık baş göstermiştir. Hastalık alında beliren bir lekeyle kendini belli etmektedir. Lakin manastırda ayna bulunmaması hastaların hasta olduklarını öğrenebilmelerine engel olmaktadır. Ayrıca tüm rahipler çok saygılı olduklarından hasta arkadaşlarına hasta olduklarını söylememektedirler. Her rahip kendisi dışındaki herkesin hasta olduğunu görerek algılayabilmekte ama kendinin kini algılayamamaktadır. Bu rahiplerin hepsi hergün üç öğün yemek için bir araya gelmekte ve herkes birbirini görebilmektedir. Bir gün baş piskopos bir konuşma yapar: "Arkadaşlar aramızda hasta arkadaşlar var, bunların intahar etmesini istiyorum" der. 12 gün sonra bütün hasta rahipler intihar eder. Soru : Kaç rahip intihar etti? Not : Bütün rahiplerin zeka seviyeleri aynıdır ve en az bir hasta rahip vardır.
100 Katlı Binadan Küreler Atılırsa?
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Elimizde 100 katlı bir bina ve birbirinin aynı 2 tane küre var. Tek bildiğimiz bu kürelerin binanın belli bir katına kadar yüksekten atılınca kırılmayacağı, iki kürenin sağlamlık derecesi aynı (Örneğin, bir küre 50 kata kadar yükseklikten bırakılınca kırılmıyor ve 51. katta kırılıyorsa diğer küre de aynı şekilde...) Bizden istenen minimum sayıda deneme ile bu kürelerin en az kaçıncı kattan atılınca kırıldığını bulmak. İpucu: Eğer bir küremiz olsaydı teker teker bütün katları denemek zorunda kalacaktık (1,2,3,4,...,n) burada 100 deneme gerekiyor. Ek Soru: Üç küre olsa deneme sayısı ne olurdu?